23 juni 2011, 21:07 NRC.NL:
PVV-leider Geert Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz. Foto AP
door Steven de Jong
Media
Nederland was zijn imago als tolerant land al een poosje kwijt. Maar met de vrijspraak van PVV-leider Geert Wilders is daar nu ook formeel mee afgerekend, menen buitenlandse kranten.
Daarmee wijken de commentaren af van de Nederlandse reacties op de uitkomst van het ‘haatzaaiproces’. Juist de milde Nederlandse respons sterkt de buitenlandse pers in hun overtuiging dat autochtone Hollanders de multiculturele samenleving zat zijn.
BBC, Lauren Comiteau: “Het ziet ernaar uit dat met de vrijspraak Wilders’ radicale opvattingen meer mainstream zijn geworden. Dit in een land dat decennialang werd gezien als één van de meest liberale en tolerante ter wereld.”
Le Monde, Jean-Pierre Stroobants: “Dit proces, door de pers gekenschetst als het belangrijkste van deze eeuw, is duidelijk een keerpunt in de geschiedenis van het koninkrijk. In twintig jaar tijd heeft het land haar tolerantie ingeruild voor extreem wantrouwen ten opzichte van ‘buitenlanders’ in het algemeen.”
Der Spiegel: “De vrijspraak van Wilders past goed bij het strengere integratiebeleid van de Nederlandse regering. Recent werd besloten dat migranten – met name die van andere religies en culturen – zonder staatssteun moeten integreren. De cursus moeten zij uit eigen zak betalen. Wie niet slaagt, verliest zijn verblijfsvergunning. In de nieuwe integratierichtlijn wordt definitief afstand genomen van de multiculturele samenleving.”
National Post (Canada), Gilbert Kreijger: “De uitspraak kan Wilders aanmoedigen om verder te gaan. Hij kreeg al voor elkaar dat de regering de immigratie terugdringt en een verbod op gezichtssluiers invoert. Immigratie en ontwikkelingshulp staan in Nederland ter discussie. Men is bezorgd over het verslechterde economische klimaat, de hoge werkloosheid, de hoge misdaadcijfers onder allochtonen en de slechte integratie. Soortgelijke zorgen hebben elders in Europa geleid tot de opkomst van extreemrechtse partijen.”
La Repubblica (Italië), Andrea Tarquini: “Wilders’ vrijspraak is een sensationele gerechtelijke en politieke overwinning van radicaal rechts in Europa. De uitspraak verdeelt Nederland, Europa en de wereld. Wilders sprak van een overwinning voor de vrije meningsuiting, maar de advocaten van moslims gaan naar het Europese Hof. De Moslimbroederschap in Kairo spreekt van een ‘gevaarlijke beslissing’ die de betrekkingen tussen moslims en christenen op het spel zet. Volgens recente peilingen staat drie kwart van de Nederlandse kiezers achter de harde lijn inzake integratie.”
Associated Press, Toby Sterling: “Terwijl de VS het recht op vrije meningsuiting in de grondwet vastlegde, introduceerden veel Europese landen anti-haat-geboden in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Dit om te voorkomen dat minderheden opnieuw zondebok zouden worden. (..) Nu vinden de standpunten van Wilders echter veel weerklank onder Nederlandse kiezers. Zij menen dat hun cultuur wordt uitgehold door migranten die hun waarden niet delen.”
Financial Times, Matt Steinglass: “Wilders is met zijn geblondeerde haren en opruiende retoriek het gezicht van de antipathie jegens moslims en migranten. Die rol bracht zijn partij tot de derde plek in de laatste verkiezingen. De vervolging zette hij weg als een politiek correcte schending van de vrije meningsuiting. Net als de populistische politicus Pim Fortuyn gebruikte Wilders de seculiere waarden tegen moslims. En net als de tv-persoonlijkheid Theo van Gogh, vermoord door een moslimextremist in 2005, voerde hij de anti-islam-retoriek op tot de grenzen van de goede smaak.”
The Economist: “Wilders’ opluchting werd gedeeld in het gehele politieke spectrum. Zestig procent van de Nederlanders hoopte op vrijspraak. Wilders’ populistische ideeën hebben dus hun weg gevonden naar het politieke midden. De Nederlanders hebben nu strikte immigratieregels, een hernieuwde opvatting over openbare orde (vandaar de inperking van coffeeshop-klanten tot louter mensen met de Nederlandse nationaliteit) en een afkeer van wat sommigen linkse hobby’s noemen – variërend van ontwikkelingshulp tot cultuursubsidie.”
---------------------EINDE ORIGINEEL BERICHT-----------------
Daniel McLion: Afgezien van het hele poppenkastproces - dat ik nagenoeg integraal live op tv gevolgd heb - was ik met STOMHEID geslagen over de Nederlandse commentaren. Ik dacht wel dat het aan mij lag... ik ben dus ook geen KAASKOP!
No comments:
Post a Comment